Creatieve Expressie

een vrije val in het onderbewustzijn

Er zijn veel manieren waarop je een schilderij kunt opzetten. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een idee. Je maakt schetsen van bloemen en vervolgens werk je het beeld realistisch uit. Dat is niet de manier van werken die je in deze cursus gaat leren. Wat dan wel ?

Het uitgangspunt is hier het materiaal, de verf, het water, het papier, de kleuren en de toevals-technieken. Mijn ervaring is dat je vrijer kunt schilderen als je geen verwachtingen hebt over het eindresultaat. De schilder-ervaring , het plezier en het handelen zijn vele malen belangrijker dan het eindresultaat. Je hoeft geen schilder-ervaring te hebben want het experiment is de belangrijkste aandachtpunt. Creatieve expressie houdt in dat jij jouw impulsen volgt en durft te zien wat er ontstaat uit deze beeldende handelingen. De ideeen die in je opkomen kun je dan naar eigen behoefte verder uitwerken. De focus ligt hier dus op bewustwording van innerlijke bewegingen en deze vervolgens expressie leren geven. Over hoe je verf kunt mengen , het gebruik van tekenmaterialen en het versterken van je vormgeving krijg je tijdens de les kennis en tips aangereikt.

Als je werkelijk 100% overgeeft aan de beeldende impulsen die er op dat moment in je leven, zal jouw onderbewustzijn de kans grijpen om dat wat voor jouw ongezien wil blijven, naar buiten te gooien. Eindelijk krijgt het de ruimte om gezien te worden. Zo blijken je creaties veel meer te vertellen dan je op het eerste moment denkt.

Deze overgave aan het beeldend werken brengt diepere ontspanning. Je laat namelijk ongeziene mentale spanningen los tijdens het schilderen. Soms leidt dit tot nieuwe inzichten en zelfs mystieke ervaringen.

Twee persoonlijke voorbeelden:

Opeens verschenen ze
de oude vrouw
en het jonge frivole 
meisje

Uit de verf
doemden ze op

Kokette laarsjes
zo jong en onbevangen.

De zware benen
en haar logge lichaam
dat trager wordt.

Onbewust gevormde
beelden
van jong en ouder.

hier kun je niet omheen
het rauwe beeld
vertelt me
hier is 
"de overgang".
Een vrouw met haar schaduw. Ze lijkt van steen Is ze moe ? Rust ze uit ? Zit ze aan de grond ?

In het boek "de ongetemde vrouw" van Clarissa Pinkola Estes las ik het verhaal over de zeehondenhuid. Over hoe een visser de huid van de zeehondenvrouw steelt. Strekking van het verhaal is dat ze haar "zielenhuid" verliest omdat ze zich teveel spiegelt aan de normen van de maatschappij. Zo versteend ze en komt ze aan de grond te zitten.